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Via electronic mail 
 

Re: Informal Advisory Opinion No. 2021-02 
 
Dear State Purchasing Agent Hayden: 
 

This letter is the Commission staff’s informal opinion issued in response to your 
February 12, 2021 request.1   
 

Question Presented 
 

At least thirty days before the state purchasing agent or a central purchasing office 
awards a sole source procurement contract, NMSA 1978, Section 13-1-126.1(A) (2013, as 
amended 2019) requires the state purchasing agent or central purchasing office to post notice of 
its intent to award the contract on their website, identifying the parties to the proposed contract; 
the nature and quantity of the service, construction, or item of tangible personal property being 
contracted for; and the contract amount.  Similarly, under NMSA 1978, Section 13-1-128 
(1984, as amended 2013), before awarding a sole source procurement contract, the state 
purchasing agent or central purchasing office must provide information about the contract to the 
Department of Information Technology (“DoIT”) for posting on the sunshine portal.  Where the 
state purchasing agent or central purchasing office has allowed a state agency to enter a sole 
source procurement contract, the state agency has entered a sole source contract, and the state 
agency and the contractor subsequently seek to amend the terms of the sole source contract, do 
the notice provisions of sections 13-1-126.1 and 13-1-128 apply to the amended contract?  In 
other words, when a sole source contract is amended, does notice of the amendment need to be 
posted on the state purchasing agent’s or central purchasing office’s website and the sunshine 
portal? 
 

Answer and Analysis 
 

Yes.  The Procurement Code generally requires government entities to procure goods 
and services through a competitive, sealed process.  See NMSA 1978, §§ 13-1-102 (1984, as 

 
1 This is an informal advisory opinion.  It is specific to you and the facts presented in your request.  See 
1.8.1.9(B)(2) NMAC.  It is not binding on the Commission, but it may be used as evidence of good faith if 
you make a decision in reasonable reliance on the opinion.  See 1.8.1.9(B)(4) NMAC.  If you believe that I have 
misapprehended the facts or should reconsider my analysis, please write to ethics.commission@state.nm.us.  Your 
request is confidential and not subject to the provisions of the Inspection of Public Records Act, NMSA 1978, §§ 
14-2-1 to 14-1-12 (1947, as amended 2019).  At a future meeting of the State Ethics Commission, the Commission 
may elect to adopt a version of this informal opinion, or part of this informal opinion, as a formal opinion (omitting 
your names and identifying information).  A formal advisory opinion is available to the public and binds the 
Commission in any subsequent Commission proceeding concerning a person who acted in good faith and in 
reasonable reliance on the opinion.  See generally NMSA 1978, § 10-16G-8 (2019); 1.8.1.9 NMAC. 
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amended 2007) & 13-1-111 (1984, as amended 2007).  The Code allows an exception to this 
requirement for sole source procurement.  § 13-1-102(C).  If there is only one vendor capable of 
supplying needed construction, goods or services, then a government entity need not conduct a 
competitive, sealed process before contracting with that vendor.  See NMSA 1978, § 13-1-
126(A) (1984, as amended 2013).  Because sole source procurement offers an alternative to the 
competitive sealed process, and because sole source procurement necessarily allows a 
government entity to select the vendor without using a competitive process, it is subject to the 
potential for abuse.  With respect to some vendors, therefore, sole source procurement is not 
allowed.  See, e.g., NMSA 1978, § 10-16-9(A) (1967, as amended 2007) (prohibiting a sole 
source procurement contract between a state agency and “a legislator, the legislator’s family or 
with a business in which the legislator or the legislator’s family has a substantial interest”).  
Where sole source procurement is allowed, the Procurement Code imposes a system of checks 
to ensure that sole-source procurement is not abused and satisfies the Code’s purposes “to 
provide for the fair and equitable treatment of all persons involved in public procurement, to 
maximize the purchasing value of public funds and to provide safeguards for maintaining a 
procurement system of quality and integrity.”  NMSA 1978, § 13-1-29(C) (1984).  Two of those 
checks are prominent: 

 
First, the Procurement Code requires the state purchasing agent or a central purchasing 

office to play an independent role in sole source procurement.  After “reviewing available 
sources and consulting with” the government entity seeking the sole source procurement, either 
the state purchasing agent or a central purchasing office must make a written determination that 
a sole source procurement is necessary.  See § 13-1-126(A).2  Specifically, the state purchasing 
agent or central purchasing office must decide: 
 

(1) there is only one source for the required service, construction or 
item of tangible personal property; 
(2) the service, construction or item of tangible personal property is 
unique and this uniqueness is substantially related to the intended 
purpose of the contract; and 
(3) other similar services, construction or items of tangible personal 
property cannot meet the intended purpose of the contract. 

 
2 For a state agency’s sole source procurement contracts, whether the state purchasing agent or the agency’s own 
central purchasing office makes this determination likely depends on the scope of the state purchasing authority 
over procurement under NMSA 1978, Section 13-1-99 (1984, as amended 2007).  That provision “exclude[s] from 
the requirement of procurement through the state purchasing agent but not from the requirements of the 
Procurement Code” more than a dozen different categories of procurement, including, for example, the 
procurement of professional services, procurement by the board of regents of state educational institutions, and 
procurement by all local public bodies.  See § 13-1-99(A), (G) & (J); see also generally NMSA 1978, § 13-1-
97(A)–(B) (1984, as amended 2013) (regarding the division of authority between the state purchasing agent and 
central purchasing offices).  So, for example, if a state agency seeks a sole source procurement of professional 
services, then that agency’s own central purchasing office likely makes the written determination under Section 13-
1-126(A) that a sole source procurement is necessary.  See also generally NMSA 1978, § 13-1-37 (1984, as 
amended 2013) (defining “central purchasing office” as “that office within a state agency or a local public body 
responsible for the control of procurement of items of tangible personal property, services or construction”). 



State Ethics Commission 
State Purchasing Agent Hayden 
February 25, 2021 
Page 3 of 5 
 
 
Id.  When deciding whether or not “there is only one source” for the required service, 
construction, or good, § 13-1-126(A)(1), the state purchasing agent or central purchasing office 
may not “narrowly draft[] specifications so that only one predetermined source would satisfy 
those specifications,” § 13-1-126(E).  In other words, the officials charged with independently 
overseeing procurement may not yield to a government agency’s desire to select a specific 
vendor, where other vendors could supply the goods or service on terms more favorable to the 
agency and, by extension, the public.  See id.  Moreover, those officials may take over the 
contract negotiations with the sole-source vendor to ensure favorable terms.  See § 13-1-126(C) 
(“The state purchasing agent or a central purchasing office shall conduct negotiations, as 
appropriate, as to price, delivery and quantity in order to obtain the price most advantageous to 
the state agency or a local public body.”). 
 

Second, before the state purchasing agent or a central purchasing office awards a sole 
source contract, it must notice the intent to award the sole source contract on their respective 
websites, providing basic information about the parties to the proposed contract; the nature and 
quantity of the service, construction or goods contracted for; and the contract amount.  § 13-1-
126.1(A).  It also must provide this information, plus information concerning the contract term 
and the justification for the sole source contract to DoIT for posting on the sunshine portal, 
http://sspn.nm.gov.  Public notice of this contract information enables other vendors to check 
(and contest) the accuracy of the state purchasing agent’s or central purchasing office’s 
determination that there is only a single source of the services, construction, or goods sought.  
See § 13-1-126.1(B).  Indeed, “[a]ny qualified potential contractor that was not selected for a 
proposed sole source contract may protest the selection in writing, within fifteen calendar days 
after the notice of intent to award the contract was posted by the state purchasing agent or 
central purchasing office . . . .”  Id.; see also generally NMSA 1978, §§ 13-1-172 to 13-1-176 
(regarding protests).  Upon receiving a timely submitted protest, the state purchasing agent or 
central purchasing office generally “shall not proceed further with the procurement” until they 
resolve the protest.  § 13-1-173.  Protest decisions are subject to judicial review.  NMSA 1978, 
§§ 13-1-175(B) (1984) & 13-1-183 (1984, as amended 1999). 
 

By requiring that sole source contracting be available to public scrutiny and contestation 
by qualified potential contractors not selected for a sole source contract, the Procurement Code 
imposes “safeguards for maintaining a procurement system of quality and integrity.”  § 13-1-
29(C); see also §§ 13-1-126.1(A) & 13-1-128.  This safeguard is especially important where a 
state agency’s own central purchasing office makes the written determination that the agency’s 
desire for a sole source procurement is consistent with law, as for example when a state agency 
seeks a sole source procurement of professional services.  See § 13-1-99(A).  In that instance, 
because the state purchasing agent does not independently determine that a sole source 
procurement is justifiable, public notice and the right of protest are necessary to maintain “a 
procurement system of quality and integrity.” § 13-1-29(C). 

 
The safeguards of public notice and the right to protest apply not only when a 

government entity enters a sole source contract but also when it amends a sole source contract.  

http://sspn.nm.gov/
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In the former case of a proposed sole source contract, a qualified contractor can protest the 
section 13-1-126(A) determination made by the state purchasing agent or central purchasing 
office.  See § 13-1-126.1(B).  In the latter case of an amended contract, a potential contractor 
can protest that the state purchasing agent’s or central purchasing office’s section 13-1-126(A) 
determination does not apply to the amended contract.  See NMSA 1978, § 13-1-172 (1984, as 
amended 1987); see also § 13-1-126.1(B).   The state purchasing agent or central purchasing 
office has “the authority to take any action reasonably necessary to resolve a protest of an 
aggrieved bidder or offeror,” including termination of the sole source contract.  See NMSA 
1978, § 13-1-174 (1984, as amended 1987); see also 1.4.1.88 NMAC.3 
 

The notice (and availability of protest) provisions apply also when a state agency 
amends a sole source contract for two basic reasons.  First, the contract amendment might affect 
the applicability of the state purchasing agent’s or central purchasing office’s previously-issued 
section 13-1-126(A) determination.  In view of the amendment, it might no longer be true that 
“there is only one source,” that the service, construction or good is “unique,” or that other 
“similar . . . [services, construction or goods] cannot meet the intended purpose of the contract.”  
§ 13-1-126(A)(1)–(3).  Accordingly, the Code requires public notice of the amended contract so 
that the public and the potential contractors can scrutinize whether the state purchasing agent’s 
or central purchasing office’s sole source determination for the original contract remains 
applicable as to the amended contract.4 

 
Second, notice for amended contracts prevents unfair gamesmanship in sole source 

procurement.  Because of the notice requirement, state agencies may not notice and receive 
approval for a sole source contract that has a comparatively insignificant compensation term and 
then, hidden from the scrutiny of the public and competing contractors, amend the contract to 
considerably increase the scope of work and compensation terms.  This type of conduct is 
contrary to the Procurement Code’s purposes “to provide for the fair and equitable treatment of 
all persons involved in public procurement . . . and to provide safeguards for maintaining a 
procurement system of quality and integrity.”  § 13-1-29(C).  Nor is public notice of an original 
sole source contract necessarily sufficient to provide notice of an amended contract, particularly 
where the amended contract contains a considerably larger compensation term.  For example, 
where state agencies propose to enter sole source procurements, notice of a $70,000 sole source 
contract reasonably would not generate the same scrutiny and potential protest of the state 
purchasing agent’s sole source determination as would notice of a $7,000,000 contract.  

 
3 The authority of the state purchasing agent or a central purchasing office to resolve protests “shall be exercised in 
accordance with regulations promulgated by the secretary” of the General Services Department.  § 13-1-174.  
Under regulation, after an award of a sole source procurement, if the state purchasing agent or central purchasing 
office makes a written determination that an award of a contract is in violation of law, then the contract may be 
revised or terminated, and, if terminated, “the business awarded the contract shall be compensated for the actual 
expenses reasonably incurred under the contract plus reasonable profit prior to termination.”  1.4.1.88 
NMAC(B)(1)(b); accord NMSA 1978, § 13-1-182. 
 
4 Moveover, whenever a state agency amends a sole source contract, the state purchasing agent or the appropriate 
central purchasing office should also review whether its sole source determination for the original contract 
continues to apply to the amended contract.  See § 13-1-126. 
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Accordingly, it is fair neither to the public, nor to the state purchasing agent or central 
purchasing office, for a state agency to receive approval for and notice a sole source contract at 
a lower compensation term, only then, having received the sole source determination, to turn 
around and amend the contract to increase the scope and compensation terms considerably.  
Because the Procurement Code’s purposes are inconsistent with that kind of gamesmanship, the 
notice provisions of sections 13-1-126.1 and 13-1-128 apply not only to proposed sole source 
contacts but also to amendments to sole source contracts. 

 
The application of sections 13-1-126.1 and 13-1-128 to sole source contract amendments 

is supported not only by the Procurement Code’s purposes but also by its text.  Section 13-1-
126.1(A) requires notice of a sole source “contract.”  The Procurement Code defines a 
“contract” as “any agreement for the procurement of items of tangible personal property, 
services or construction.”  NMSA 1978, § 13-1-41 (1984).  That definition of “contract” also 
encompasses amended contracts, which are also “agreement[s] for the procurement of items of 
tangible personal property, services or construction.”  § 13-1-41.5 
 

For the foregoing reasons, the notice provisions of sections 13-1-126.1 and 13-1-128 
apply to amendments to sole source contracts. 

 
Thank you for contacting the State Ethics Commission. 

 
 
 

Very truly yours, 
 

/s/ Jeremy Farris            
Jeremy Farris 
Executive Director 

 
5 The Procurement Code also defines “contract modification” as “any written alteration in the provisions of a 
contract accomplished by mutual action of the parties to the contract.”  NMSA 1978, § 13-1-42 (1984).  Section 
13-1-126.1(A)’s lack of any reference to “contract modification” does not, however, entail that agencies may omit 
notice of sole source contract amendments.  The Procurement Code uses the term “contract modification” only 
when referring to cost or pricing data. See NMSA 1978, §§ 141–143, 160 (1984).  And cost or pricing data is not 
required for contracts based on competitive sealed bid or for professional services contracts.  See NMSA 1978, 
§ 139 (1984, as amended 1993).  Accordingly, it is doubtful that the Procurement Code would make reference to 
“contract modification” whenever the Code’s provisions encompass both original and amended contracts.  Section 
13-1-126.1(A)’s omission of any reference to “contract modification” therefore likely does not support an inference 
that section 13-1-126.1(A)’s notice provisions reach sole source contracts but not sole source contract amendments. 


